Yoga er for alle

Yoga er for alle ikke kun de særligt indviede, smidige, mediterende, nærværende eller spirituelle mennesker. Yoga er for dig og mig. Yoga og det at dyrke yoga stiller ingen betingelser til en særlig sindtilstand, kropslig formåen, religiøs eller spirituel vej.

Mit indlæg er inspireret af en mand, jeg mødte i Netto i går. Lad os kalde ham Frederik. 

Frederik og jeg står og sludrer om vores børn, sommerferieplaner og håndbold. Frederik spørger mig om, hvordan det går, Frederik er sådan et menneske, der spørger og oprigtigt gerne vil vide, hvordan jeg har det, og hvad der sker i mit liv lige nu….. det er dejligt. Afslutningsvis siger jeg: ses vi til Drop-in sommeryoga i Havnsø og han svarer: jeg kunne simpelthen så godt tænke mig det….men jeg er jo stiv som et bræt… men det med at få ro i hovedet – det tiltaler mig altså lidt.

Jeg fortæller ham, at yoga er for alle – at han er velkommen til Sommeryoga i Havnsø…..hvorpå han til afsked svarer…..men så må du altså love mig ikke at grine af mig.

Jeg blev helt ked af det…er det dét, jeg signalerer –  er det dét, yoga signalerer. Jeg havde lyst til at sige: “Ingen griner – ingen betragter – ingen analyserer eller vurderer”…..men jeg fik det ikke sagt, så nu skriver jeg det her.

Yoga er for alle

Igennem 25 år har jeg undervist i mange forskellige retninger… Afspænding/Bevægelse, Dans, Callanetics, Gymnastik, Pilates og Yoga.. bare for at nævne nogle af dem. Jeg har undervist langtidssygemeldte på daghøjskoler. I privat-, institutions-  og foreningsregi undervist børn, kvinder, mænd. Efterfødselhold og fødselsforberedelsehold. Jeg har undervist overvægtige og unge med spiseforstyrrelser. Håndboldspilere, fodboldspillere, direktørere og kommunalt ansatte og jeg kan bare gentage: Yoga er for alle

I forbindelse med yoga oplever jeg stadig kommentarer og spørgsmål som:

– Jamen jeg kan jo ikke sidde i skrædderstillling – så kan jeg vel heller ikke dyrke yoga ?
– Jeg har dårligt knæ – så yoga er ikke noget for mig?
– Jeg er stiv som et bræt, så det kan jeg ikke?
– Jeg er alt for stresset til yoga?
– Jeg har en rygskade, så det går ikke!
– Jeg orker slet ikke gamasher og stramtsiddende tøj!
– Jeg har aldrig været god til gymnastik!

Yoga handler ikke om de smukke billeder, der lægges op på facebook og instagram af akrobatiske yogaudøvere….du behøver ikke at have stramsiddende tøj på, være smidig, kunne stå på hovedet, være skadesfri, kunne udfolde dig akrobatisk, være fastende, eller udføre tarmskyldning, være glutenfri eller specielt tålmodig eller i zen. Yoga er for alle

“Se ud” – “se ind”

Yoga handler om alt andet end, hvordan du “ser ud” og meget mere om, hvordan du “ser ind”.

Yoga er ikke magi – men det kan føles magisk når du begynder at vende blikket mere indad og udforske.

Yoga forbedrer dit liv

  • Fremmer din fysik – yogaens fysiske øvelser hjælper dig med at få en en stærk, smidig, sund og energisk krop
  • Mental topform – du træner din fokuseringsevne og via vejrtrækningsøvelser, meditationstræning og øget kropslighed afbalancerer du din hjerne.
  • Psykologisk selvindsigt – de vaner, vi har på yogamåtten, er ofte også i vores liv. I yoga kaster du lys på dine mønstre, vaner og opførsel – i den bevidsthed får du friheden til at mærke dig selv og vælge, hvem du egentlig gerne vil være og hvordan du vil leve dit liv.
  • Stresshåndtering – din yogapraksis leder dig til at mærke dig selv bedre og “”tune” ind på at begynde en sundere livsstil og skabe rum til at slippe spændinger, berolige din hjerne og nervesystem til glæde for kreativitet, overskud og intuition.
  • Spirituel selverkendelse – Yoga betyder forening – forening af krop, sind og ånd. Yoga er en øvelse i at blive forbundet både med os selv, hinanden og måske noget større ud fra en spirituel betragtning.

Yoga kan foregå på flere niveauer og vi kan have forskellige formål med at dyrke yoga.

Jeg ser yogaen som et isbjerg, hvor de fysiske øvelser kun er toppen af isbjerget, men det kan være et rigtigt godt sted at begynde. Der er så meget dejligt at dykke ned i under overfladen som Ayuveda, meditation, yogafilosofi, anatomi, fysiologi og psykologi.For mig er yoga en livslang eksistentiel og spirituel praksis. Det behøver den ikke være for dig.

Yoga stiller ingen krav

Måske du har modtaget undervisning eller via youtube måske har udforsket yogaens verden.
Lige nu er måske øjeblikket, hvor du tilvælger yogaen. Yoga stiller ingen krav om, at du skal indrette dit liv på en særlig måde eller flytte i ashram eller tage et sanskritnavn. Glem alt om at chante til elefantguder eller tænde røgelse, hvis du ikke orker det aspekt. Jeg ønsker for dig, at du møder yogaen i øjenhøjde lige præcis der, hvor du er i livet –  midt imellem møder, deadlines, afhentning af børn, parforholdsudfordringer, madpakker, rengøring og kram.

Ligegyldigt hvor du er i dit liv i dette øjeblik, er det et perfekt udgangspunkt for at begynde vejen hjem til dig selv. Måske dit pejlemærke kunne være – hvis det gør dig glad og giver dig følelsen af at komme i balance og hjem til dig selv – så virker det.

Yoga er for alle – Jeg håber, du finder din yogavej.

Måske vi ses til Drop-in yoga i Havnsø tirsdage og fredage i juni – juli – august 2018

Med kærlig hilsen Lisbeth Grøhn, Det dejlige liv.

 

Del gerne
Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someoneTweet about this on Twitter

1 tanke om “Yoga er for alle”

  1. Pingback: Havkajak - dejlige grunde til at komme igang - Det dejlige liv

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *