Tomater – fulde af vitaminer, sol og sommer

Solmodne tomater fra drivhuset – fulde af sommer, sol og kærlighed

Jeg elsker tomater, især elsker jeg solmodne tomater plukket direkte fra mine tomatplanter. Jeg elsker at gå ud en tidlig morgen og høste tomater – dem jeg ikke lige kan bære i kjolen, spiser jeg stående på bare tæer i morgenduggen.
De første tomater er altid de bedste – de minder mig om barndom – lange sommerferier og glade minder…. Min veninde der råber, “Hvor mange cherrytomater kan du have i munden uden at grine?” De minder mig om glæden og det meningsfulde i at dyrke egne grøntsager, kærligt at passe, pleje og vande, for så at høste grøntssager fulde af sol, sommer og kærlighed.

 
Tomater gavner dit immunforsvar og gør dig glad

Tomater indeholder bla. Lycopen, C-vitamin, Betacaroten og E-vitaminer og det er noget dit immunforsvar elsker. Tomatens røde farvestof Lycopen menes ifølge studier at have gavnlig virkning på mange faktorer sundhedsmæssigt. Seneste studier omtaler tomaten som en “humørpille”, idet der er forsket i sammenhængen mellem ugentlig indtag af tomater og nedsat risiko for at blive deprimeret. 

Jeg ved godt at Antioxidanten Lycopen i tomaten optages ca 30 % bedre, hvis tomaten er varm altså tilberedes. Tomater menes at være sundere opvarmede end rå, MEN jeg elsker altså bare kolde tomater – især tomatmadder med purløg.
Jeg eeeeelsker kold tomatsalat med rødløg, olivenolie og et nip salt. Det er faktisk først i slutningen af tomathøsten, at jeg spiser tomaterne opvarmede fx. tilberedt som ovntørrede tomater, tomatsuppe og tomatpure.

De nemme tomater

  • Tomater er nemme at dyrke i kapilærkasser både udendørs og 
    i drivhus.
  • Det skønne ved tomater er, at de kan holde sig op til 14 dage og stort set ikke taber næringsværdi derved.
  • De har en lang vækstsæson, så du har glæde af dem hele sommeren.
  • Tomatersorter findes i de mest fantastiske farver og former og så smager de vidunderligt.

Tomater minder mig om min farmors smukke hænder der kærligt og tålmodigt binder tomatplanter op. Dejlige timer med min mor der lærer mig at passe tomatplanter. Jeg husker følelsen af det vigtige ansvar, det var at nippe vildskud af tomatplanterne, så vi fik en god tomathøst. Der skulle være tomater nok til hele familien og gerne også nok til at kunne forære væk af. I taknemlighed sender jeg en tanke til jer smukke kvinder i mit liv, der har hjulpet mig til at finde glæden og den dybe mening i at dyrke egne grøntsager.

Hvor mange cherytomater kan DU have i munden uden at grine?

Kærlig hilsen
Lisbeth Grøhn,
Skribent på Detdejligeliv.dk ♥

Del gerne
Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someoneTweet about this on Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *