Hvorfor minus gluten, minus mælk, minus sukker og minus alkohol?

Gennem de sidste mange år har jeg i store perioder undgået at indtage gluten, mælk, sukker og alkohol.

Hvorfor? – simpelthen fordi det giver mig mere energi og bedre immunforsvar, faktisk har jeg det sådan, at det føles som om alt i hele min organisme fungerer bedre, både på det fysisk og psykiske plan.

Det er ikke bare en effektiv måde at tabe sig på – det er først og fremmest godt for din sundhed!

Den vigtigste motivationsfaktor for mig, ved at undgå gluten, mælk, sukker og alkohol er alle de andre sidegevinster.

Når jeg lever uden gluten, sukker, mælk og alkohol oplever jeg  er højere energiniveau,  ingen smerter i led og muskler, ingen oppustethed, mere smidighed og udholdenhed, ingen hævelser i fingre, bedre immunforsvar, god fordøjelse og smukkere hud. 

– Ja det er korrekt, at jeg taber mig af det, fordi kroppen ikke ophober vædske og affaldsstoffer.

Lige nu er jeg topmotiveret for at leve uden gluten, mælk, sukker og alkohol.  Og tænker for mig selv – Hvorfor lever jeg ikke bare sådan året rundt når nu jeg ved og kan mærke hvor stor en forskel bare en uge uden gluten, mælk, sukker og alkohol gør? 
Jeg er nået frem til at det er sådan det må være – i perioder har jeg større fokus eller mindre fokus i accept af at livet hele tiden forandrer sig. Da jeg for 2 år siden fik akut ondt i ryggen var jeg sjovt nok topmotiveret for at undgå de fødevarer der ikke er gode for mig. Lige nu er motivationen også i top bl.a. fordi det er forår og jeg ved at min lever bliver aflastet, når jeg undgår alle de omtalte fødevarer.
BONUS: Jeg undgår samtidig, at få birkepollenallergi igen. Læs indlægget om pollenallergi HER

Er du motiveret?

Lider du fx af en kronisk sygdom eller oplever du tarmsygdomme, oppustethed, gigtlidelser/fibromyalgi, hudsygdomme, depression, diffuse smerter i kroppen, ophobning af væske og fedtdepoter eller andet ?
Er du topmotiveret for at prøve noget der virker, men har du måske ikke det store overskud? Måske du kan spørge din familie/dit netværk om hjælp så det bliver overskueligt at komme igang med sunde vaner.

Det handler nemlig ikke bare om hvordan du undgår bestemte fødevarer men også hvad du så kan spise og drikke istedet for.

Dvs du skal altså til at handle andre fødevarer ind, fokusere mere på at handle gode råvarer ind og helt undgå forarbejdet mad. Når du handler ind kan du med fordele begynde at tænke i baner som: Hvad kan jeg indtage af lækre alternativer til gluten, sukker, mælk og alkohol?
– Du kan med fordel fjerne alle de usunde ting fra køleskabet og erstatte dem med sunde altenativer.

Sådan kommer du igang – lækre alternativer til gluten, sukker, mælk og alkohol 

Disse fødevarer ville jeg gå ud at købe som grundfødevarer til en god start. 

  • Frisk frugt som bananer, pærer, appelsiner, ananas.
  • Masser af forskellige grøntsager som blomkål, broccolli, spidkål, gulerødder og rødbeder.
  • Krydderurter som persille, koriander og basilikum.
  • Hanegals spegepølse og leverpostej, de er nemlig både gluten- og laktosefrie. (hvis familien insisterer på pålæg).
  • Mandler, kokosmælk, kokosolie.
  • En stenalder- brøds- blanding hos Netto( hvis ikke du orker at bage selv),
  • Citroner og citronmelisse (for at gøre drikkevand indbydende)
  • Godt dansk kød (hvis du altså spiser kød)
  • Den lækreste urtethe.

Så er du godt igang!

Hjemme i dit eget køkken er det måske nemt at undgå diverse fødevarer. Jeg er sikker på, at når du først har mærket den store effekt ved at leve sundt, så er du garanteret også mere skarp på, at kunne sige nej tak til fødevarer du ønsker at undgå, i dit liv uden for hjemmet.

Be prepared – forbered dig på at kunne stille sulten i sunde alternativer

Du kan med fordel medbringe dette i tasken udenfor hjemmet som sundt alternativ

En lille pose mandler, en flaske vand, en flaske hjemmepresset juice, et par skiver stenalderbrød, bananer eller anden frugt. En lille nødhjælpstaske – så du altid kan stille sulten – også selvom du fx. måske bliver inviteret på brunch hvor der hovedsageligt er hvidt brød, masser af ost, yoghurt og købt pålæg.

Der findes  masser af god information og opskrifter på nettet der kan inspirere dig til madlavning hvor du helt undgår mælk, sukker og gluten. Men kort sagt: 

  • Mælk kan erstattes med vand, kokosmælk eller til nød mandel/soyamælk.
  • Gluten kan du undgå ved at bage selv. Du kan se min yndlingsopskrift på glutenfri rugbrød længere nede på siden.
  • Sukker kan erstattes med frugt og måske stevia. 
  • Alkohol kan erstattes med vand.
  • Vitaminer og mineraler læs HER 

Lightprudukter er absolut et no-go.

Opskrift på mit glutenfrie yndlingsalternativ til rugbrød

Tænd ovnen på 160 grader

Tilsæt de følgende ingredienser i en skål og rør godt rundt.
Nødder, Mandler og kerner skal tilsættes hele, kværnes ikke.

  • 100 g sesamfrø
  • 100 g hørfrø
  • 100 g valnødder
  • 100 g solsikkekerner
  • 100 g mandler
  • 100 g græskarkerner
  • 5 æg eller 3 æg og 50 g chiafrø
  • 1 dl olivenolie eller kokosolie
  • 2 tsk salt fx. flagesalt eller himalaya salt

Kom de rørte ingredienser  i en smurt rugbrødsform.

Bag brødet i en time v.160 grader (forvarmet ovn).

Der findes et hav af opskrifter på glutenfri alternativ til rugbrød. Dette brød smager himmelsk.

Jeg plejer at bage 2 brød af gangen, skære dem ud i mindre portioner og lægge dem i fryseren. Så har jeg altid lige et friskt brød fra fryseren. Mange bagere fx. Svinninge bageri har glutenfri mørkt brød til salg.

Mangler du inspiration til glutenfri bagning så kig forbi Det glutenfrie bageatelier. (søg på google)

Som opfølgning af dine nye sunde vaner, kan det anbefales at Detoxe. Læs HER

Rigtig god fornøjelse!
Kærlig hilsen Lisbeth Grøhn ♥

Del gerne
Share on FacebookShare on LinkedInEmail this to someoneTweet about this on Twitter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *